Beste ecologisch speelgoed kopen in 2022


De consumptie van natuurlijke en milieuvriendelijke producten wordt steeds belangrijker voor de voeding. Maar als het om kinderen gaat, is goed eten niet langer de enige zorg van gezinnen met ecologisch speelgoed.

Op het gebied van speelgoed hebben veel merken deze trend begrepen en zetten zij al enkele jaren ecologische stappen.
ecologisch speelgoed
Maar hoe kiest u uit alle beschikbare producten een milieuvriendelijk stuk speelgoed voor uw kind? Wij zullen u helpen om duidelijker te zien in het aanbod van speelgoedmerken.

Hoe kies je ecologisch speelgoed?

Er zijn veel criteria die een werkelijk ecologische benadering van de speelgoedproductie garanderen. Sommige merken gaan verder dan andere in hun praktijken.

Sommige consumenten richten zich ook op criteria die minder populair zijn, maar die hen helpen bij het maken van hun keuze. Dit zijn volgens ons de belangrijkste punten om te controleren.

1 | Kies speelgoed van natuurlijke materialen

Kiezen voor een ecologische aanpak betekent kiezen voor een meer natuurlijke benadering van onze manier van consumeren. Geen plastic speelgoed meer dat de markt overspoelt!

Sommige speelgoedmerken hebben voor hun productie altijd gekozen voor natuurlijke materialen. Vooral hout is lange tijd een geliefd materiaal geweest voor bordspellen en speelgoed voor jonge kinderen. Voor knuffels wenden fabrikanten zich steeds vaker tot biologisch katoen, maar ook tot alternatieven zoals hennep. Ook andere materialen zoals 100% natuurrubber komen op de markt.

2 | Kies voor speelgoed met certificeringen of labels

Een speelgoed kiezen dat gemaakt is van natuurlijke materialen is een eerste stap, maar hoe kun je er zeker van zijn dat de fabrikant echt ecologisch is? Er zijn nu veel keurmerken en certificeringen die de consument garanties geven.

  • De NF Environnement of Europese milieukeur voor schrijfwaren, viltstiften en kleurboeken garandeert een gecontroleerd energieverbruik of het gebruik van gerecycleerde producten.
  • De Oeko-Tex of GOTS certificaties getuigen van het gebruik van textiel dat vrij is van schadelijke stoffen of van biologisch textiel.
  • De keurmerken FSC en PEFC garanderen duurzaam bosbeheer voor houten speelgoed.
  • Het Duitse Spiel Gut-keurmerk geeft aan dat het speelgoed niet alleen niet-giftig is, maar ook leuk en leerzaam.

3 | Geef de voorkeur aan lokaal gemaakt speelgoed

Veel mensen kopen niet alleen ecologische producten, maar kiezen ook voor lokale productie.

Lokaal consumeren betekent in feite de dynamiek van de economie van de eigen regio, het eigen land of de buurlanden bevorderen. Lokaal consumeren betekent de financiële en milieukosten van vervoer verminderen. Lokaal consumeren betekent ten slotte ook dat je meer vertrouwen hebt in de veiligheidsnormen die worden toegepast op het speelgoed dat je koopt.

Waarom kiezen voor biologisch speelgoed voor uw baby?

Alle jonge ouders willen het beste voor hun kinderen. Op de leeftijd van de eerste lachjes en de eerste ontdekkingen, rijst de vraag naar de keuze van het eerste beginnende speelgoed. Net als voor voeding, wordt er steeds meer biologisch babyspeelgoed ontwikkeld.

Zijn het gewoon marketingtrucs, of zijn ze echt goed voor peuters en het milieu? Wij maken een inventaris op om u te helpen uw weg te vinden in het ruime aanbod van kinderspeelgoed.

Om de gezondheid van de baby te beschermen

In tegenstelling tot het plastic speelgoed dat in de schappen van de supermarkten ligt, is biologisch speelgoed gemaakt van natuurlijke materialen. Als alle onderdelen van het speelgoed gemaakt zijn van natuurlijke producten, kunt u er zeker van zijn dat het gezond is voor uw kind.

Wat is er immers natuurlijker dan hout voor een rammelaar? Houten speelgoed is goed voor de gezondheid van peuters. Voor een optimale veiligheid is het echter ook van essentieel belang dat de decoratieve verf gemaakt is van natuurlijke pigmenten.

Een dekbed is een stoffen dekbed. Waarom kiest u niet voor biologisch katoen, maïs of hennepvezel? Deze keuze garandeert u een niet-toxisch product terwijl u toch speels blijft.

Er zijn andere alternatieven, zoals natuurrubber van duurzame teelt of plastic gemaakt van plantaardig materiaal.

De gezondheid van onze peuters is essentieel. Op een leeftijd waarop ze allerlei voorwerpen hanteren en vaak in hun mond stoppen, is de keuze voor natuurlijk speelgoed een garantie voor veiligheid.

Om het milieu te helpen beschermen

Een ander groot voordeel van milieuvriendelijk speelgoed is dat het bijdraagt tot de instandhouding van onze planeet door het milieu te respecteren.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat houten speelgoed gecertificeerd is door een keurmerk zoals FSC of PEFC. Dit zal garanderen dat de bossen op een duurzame en verantwoordelijke manier worden beheerd. Bovendien wordt veel houten speelgoed gemaakt in Frankrijk, of zo ver mogelijk daarbuiten in Europa. Dit is een echt pluspunt voor de beperking van de door het vervoer veroorzaakte verontreiniging. Plaatselijke produktie verdient daarom de voorkeur.

Voor een verantwoorde consumptie kiezen steeds meer fabrikanten van natuurlijk speelgoed voor ethische oplossingen: gerecycleerde verpakkingen, controle op het energieverbruik, reparatiewerkplaatsen, enz. Er bestaan veel alternatieven. Zij beperken in hoge mate de impact op de natuur en behouden essentiële educatieve waarden.

Om zeker te zijn van uw keuze, controleert u of er certificeringen zijn waaruit blijkt dat uitsluitend biologisch geteelde planten worden gebruikt. Dit zal een extra garantie voor kwaliteit zijn.

Kiezen voor ecologisch babyspeelgoed betekent de veiligheid van het kind combineren met respect voor het milieu.

Het spreekt vanzelf dat babyspeelgoed van goede kwaliteit vaak duurder is dan plastic speelgoed. Maar omdat ze van natuurlijke materialen zijn gemaakt, zijn ze veel robuuster en kunnen ze door de hele familie worden gebruikt, zelfs door meerdere generaties. Alleen al de levensduur van biologisch speelgoed rechtvaardigt het prijsverschil. Aarzel niet om onze selectie van de beste merken van ecologisch speelgoed te raadplegen. U zult zeker iets vinden dat bij u en uw kleintje past!

Selectie van de beste merken van ecologisch speelgoed

Welk milieuvriendelijk speelgoed moet ik kopen? Ontdek een selectie van de beste merken van biologisch speelgoed, ontworpen door deskundige ouders en deel uw andere favorieten in de comments.

1 | Oli & Carol ecologisch speelgoed: natuurlijk rubber speelgoed

Oli & Carol
Twee jonge vrouwen, Olimpia en Carolina, hebben hun eigen merk van leuke natuurlijke speeltjes gelanceerd. De kleurrijke speeltjes, in de vorm van kersen, bananen en bootjes, zijn bijtringen, imitatiespelletjes, badspeeltjes en decoratieve voorwerpen. Het ecologische speelgoed van het merk Oli & Carol, gemaakt van 100% natuurlijk rubber en met de hand gemaakt, focust op zijn originaliteit en op de gezondheid van de peuters, die dit speelgoed zonder problemen in hun mond kunnen steken.

2 | Everearth ecologisch speelgoed: houten speelgoed uit lokale bossen

Everearth
Duitse speelgoedmerken hebben altijd tot de beste op de markt behoord en Everearth is er daar één van. Al bijna 50 jaar zet het bedrijf zich in om baby’s en jonge kinderen te voorzien van milieuvriendelijk speelgoed van stof en hout. Het FSC-gecertificeerde hout komt voor 100% uit de eigen bossen van Everearth. Dit betekent dat het merk de hele toeleveringsketen van begin tot eind controleert, waardoor het milieuvriendelijk speelgoed kan aanbieden tegen betaalbare prijzen.

3 | Haba milieuvriendelijk speelgoed en spellen voor alle leeftijden

haba
Haba is een van de bekendste Duitse merken in Nederland. Deze bordspellen zijn gemakkelijk herkenbaar aan hun beroemde gele doos. Het merk is echter ook bekend om zijn assortiment leerspelletjes en houten speelgoed voor gebruik vanaf de geboorte. Het merk zet zich in voor duurzame ontwikkeling, waardoor het een van de beste merken voor ecologisch speelgoed is.

4 | Hevea ecologisch speelgoed: 100% natuurlijk rubber speelgoed

Hevea
De landen van het Noorden worden vaak voorgehouden als voorbeelden van duurzame ontwikkeling. Zij maken hun reputatie van milieuvriendelijk speelgoed niet waar. Hevea is een jong Deens merk, opgericht door een moeder die het beste voor haar dochter wilde. Zij zag 100% natuurlijk rubber als het ideale alternatief voor plastic. Het hele assortiment speelgoed en kinderverzorgingsartikelen is dus volledig ecologisch voor het welzijn van baby’s en de planeet.

5 | Janod ecologisch speelgoed: speelgoed waar ouders en kinderen blij van worden

Janod
Janod is een Frans speelgoedmerk dat in 1970 in de Jura werd opgericht. Sindsdien is het doorgegeven van generatie op generatie en hecht het bijzonder belang aan het behagen van kinderen, maar ook van ouders die het in hun jeugd kenden. Janod is een specialist in houten en kartonnen speelgoed en spelletjes. Zij hecht groot belang aan duurzaam bosbeheer. Bovendien strijdt het tegen overconsumptie door de oprichting van een kliniek voor de reparatie van speelgoed.

6 | Vilac ecologisch speelgoed: de traditie van houten speelgoed

Vilac
Het dorp Moirans-en-Montagne in de Jura is de Franse hoofdstad van het speelgoed. In 1911 werd het Maison Villet opgericht. In die tijd was het een kleine draaierij voor diverse houten voorwerpen. Beetje bij beetje specialiseerde het zich in de fabricage van speelgoed. Veertig jaar later kreeg het de naam Vilac: een samentrekking van de naam van de familie Villet en het woord “lak” dat speelgoed kleurt. Sindsdien wordt de traditie van gedraaid en gelakt houten speelgoed voortgezet. De onderneming heeft verschillende labels, waaronder Entreprise du Patrimoine Vivant.

7 | Ecologische spelen Jeujura: een familie ten dienste van houten bouwspellen

Jeujura
Zoals de naam al doet vermoeden, is Jeujura een merk dat van oudsher in het Juragebergte gevestigd is. Opgericht in 1911 door Henri Liégon, namen zijn achterkleinkinderen in de jaren 1990 de leiding over. Jeujura is vooral bekend om zijn uitgebreide assortiment bouwsets, waaronder de beroemde houten Chalet geïnspireerd op de gebouwen in de Jura. Ondanks de industrialisatie van haar productie, heeft de onderneming zich ertoe verbonden de productie in Frankrijk te handhaven.

8 | Vulli ecologische spelletjes: So’pure, de 100% natuurlijke speelgoedcollectie

Vulli
In tegenstelling tot zijn Franse tegenhangers, is Vulli een merk dat in 1961 in Parijs werd opgericht. Het merk is bekend om zijn emblematische Sophie de giraf®, die over de hele wereld wordt verkocht. Het merk is een voorloper op het gebied van ecologie. De beroemde giraffe is namelijk al meer dan 50 jaar gemaakt van 100% natuurlijk rubber. Vulli biedt nu een volledig ecologisch assortiment voor baby’s met de So’pure collectie: producten met 100% biologisch katoen, maïsvezels en 100% natuurlijk rubber.

9 | Boikido ecologisch speelgoed: een reeks van milieuvriendelijk speelgoed

Boikido
Boikido is relatief jong in vergelijking met de grote Franse merken, het is opgericht in 2003. Het heeft echter alle kenmerken van een groot merk en heeft een revolutie teweeggebracht op het gebied van houten speelgoed. Vernieuwend design, sprankelende kleuren, een familie van vertederende personages… Het heeft een wereld gecreëerd die jong en oud aanspreekt. Zij heeft een milieuvriendelijk gamma ontwikkeld dat beantwoordt aan precieze criteria inzake robuustheid en ecologie, en aan de strengste internationale veiligheidsnormen.

10 | Ecologische spelen Jouécabois: ecologie ten dienste van traditionele spelen

Jouécabois
Jouécabois is ook een jong Frans merk dat in 2006 in Bretagne werd opgericht. Kiezen voor Jouécabois betekent lokaal consumeren: het merk is afkomstig van een familiezagerij. Het bedrijf gebruikt hout uit duurzaam beheerde bossen. Het speelgoed wordt verpakt in kartonnen vaten of jute zakken die volledig recycleerbaar zijn. Ecologie is dus de kern van haar bezorgdheid. Als specialist in houten constructies en buitenspelen combineert hij de traditie van ouderwets speelgoed met een moderne ecologische aanpak.

11 | Bioviva ecologische spelletjes: spelletjes om respect voor de planeet bij te brengen

Bioviva
Bioviva is het Franse 100% natuurmerk bij uitstek! Het is gespecialiseerd in gezelschapsspelen voor kinderen vanaf 3 jaar, en helpt hen respect te leren opbrengen voor de natuur en de biodiversiteit. De spelletjes hebben namelijk betrekking op verschillende thema’s zoals het bewustzijn van de planeet of de ontdekking van de wereld. Het hele assortiment is ook FSC-gecertificeerd. Zoals de slogan zo treffend verwoordt: dit zijn “natuurlijk grappige en grappige natuurlijke spelletjes”. Een vernieuwend en veelbelovend concept!

Recent Posts