Beste ecologische wegwerpluiers kopen in 2022


De talrijke schandalen rond de vervaardiging van industriële producten hebben veel ouders ertoe gebracht de voorkeur te geven aan producten met het label “biologisch”, “ecologisch”, “ethisch” en “verantwoordelijk” voor hun kinderen.

In dit verband heeft het debat over de vervaardiging van wegwerpluiers het wantrouwen van de ouders ten aanzien van de methoden van de kinderopvangindustrie alleen maar versterkt. En als de argumenten van de fabrikanten steekhoudend zijn, laten steeds meer ouders geen ruimte meer voor twijfel en geven zij de voorkeur aan biologische luiers, die weliswaar duurder zijn, maar in hun ogen ook veiliger.
ecologische pampers

Wat zijn de verschillen tussen een zogenaamde “biologische” luier en een klassieke wegwerpluier?

In de winkels neemt het aantal merken biologische of ecologische luiers toe zonder dat de consument echt weet wat deze term betekent. Wat hebben ze meer (of liever minder) dan klassieke wegwerpluiers?

Biologische afbreekbaarheid van ecologische luiers. Bedenk dat een luier niet biologisch afbreekbaar is, ondanks het percentage biologische afbreekbaarheid dat op sommige verpakkingen staat aangegeven. Bovendien bestaat er in Frankrijk geen recyclingsysteem. Of u nu biologische of conventionele luiers gebruikt, ze komen allemaal op dezelfde stortplaats terecht.

Cellulose en bleken. Alle luiers bevatten cellulose. Dit bestanddeel draagt bij tot de absorptie van vloeibare en vaste stoffen. Milieuvriendelijke luiermerken gebruiken hoofdzakelijk cellulose uit verantwoord beheerde bossen. Ze bleken de luier niet met chloor, zoals de meeste fabrikanten van conventionele wegwerpluiers, maar met zuurstof.

Gebruik van SAP. SAP wordt gebruikt om vloeistof te absorberen en om te zetten in een gelkussen en is aanwezig in alle wegwerpluiers, biologisch of niet. Sommige modellen bevatten echter minder dan andere. Het gebruik van deze chemische stof is een punt van discussie.

Gebruik van plastic. Verscheidene merken biologische luiers gebruiken plastic derivaten bij de vervaardiging van hun producten. Hiertoe behoren polymeren zoals polypropyleen en polyethyleen.

Gebrek aan lotion. Bij een gewone wegwerpluier kan de lotion (vaseline) de risico’s op irritatie beperken. De meeste merken van ecologische luiers gebruiken het niet, omdat zij de petrochemische oorsprong ervan veroordelen.

Parfum. In principe vind je geen parfums in biologische luiers. Sommige fabrikanten van klassieke wegwerpluiers gebruiken er ook geen.

Verpakking. Sommige merken van biologische luiers gebruiken biologisch afbreekbare verpakkingen, zoals Bio Babby of Pingoo bijvoorbeeld.

Andere chemicaliën. Dit is waar het lastig wordt. De lijst van chemische stoffen die bij de samenstelling van luiers worden gebruikt of die na analyse in sporenhoeveelheden worden aangetroffen, is lang en moeilijk te ontcijferen. Elk merk heeft zijn eigen methode. Volgens het principe positioneren de biologische luiermerken zich tegen 100% chemicaliën door te vertrouwen op hernieuwbare grondstoffen.

Van 2019 tot begin 2020 heeft de Algemene Directie Mededinging, Consumptie en Fraudebestrijding (DGCCRF) een onderzoek gevoerd naar babyluiers. 32 referenties van babyluiers werden bemonsterd voor laboratoriumanalyse. Het doel was na te gaan of de door de Anses vastgestelde gezondheidsdrempels niet werden overschreden. Een uitgebreid artikel over dit onderwerp vindt u hier en het volledige verslag van het DGCCRF over chemische stoffen in babyluiers hier.

Selectie van de beste ecologische luiermerken

Welk merk milieuvriendelijke luiers moet ik kopen? De laatste jaren hebben verschillende luiermerken zich gepositioneerd om te voldoen aan de verwachtingen van ouders, die op zoek zijn naar producten die hun kinderen en hun omgeving respecteren. Ontdek de selectie en deel uw andere vondsten in de commentaren.

1 | Joone ecologische luiers: om de babyhuid te beschermen

Het merk Joone van milieuvriendelijke luiers biedt de kortste productieroute. Het wil zo schoon mogelijk zijn. Een luier kan niet worden gerecycleerd, dus probeert het bedrijf het probleem op deze manier te compenseren. Het doel is de koolstof- en milieuvoetafdruk zo veel mogelijk te beperken. Het merk biedt gezonde, gecertificeerde biologische producten. Joone’s eco-vriendelijke luiers zijn gegarandeerd vrij van hormoonverstorende stoffen, glyfosaat en pesticiden, maar ook van chloor, latex, lotion en parfum. Op dit moment biedt Joone een korting van 15% voor 3 jaar op alle nieuwe luierabonnementen op maat 1 & 2.

2 | Little Big Change ecologische luiers : abonnement op eco-verantwoorde luiers

Little Big Change werkt per abonnement. Je zult nooit zonder luiers komen te zitten! Zonder giftige producten, de luiers zijn efficiënt en zacht. De luiers zijn gemaakt van microfijne absorberende parels en cellulose, zijn zuurstofgebleekt en gegarandeerd 100% chloorvrij. Om geuren op te vangen, worden moleculen van natuurlijke oorsprong geïntegreerd. Alle luiers zijn hypoallergeen en bieden 12 uur bescherming.

3 | Naty ecologische luiers : 12 uur bescherming

Het Zweedse merk Naty, dat halverwege de jaren 90 is ontstaan, heeft een assortiment ecologische luiers ontwikkeld zonder chloor, parfum of kleurstoffen, die tot de meest respectvolle behoren voor de babyhuid en het milieu. De luiers zijn gemaakt van materialen zoals houtpulp, suikerriet of maïszetmeel (omhulsel). Het merk gebruikt 60% natuurlijke en hernieuwbare bestanddelen. Het assortiment luiers is gecertificeerd door de Zweedse Vereniging voor Astma en Allergieën, Vincotte, Gots… Deze luiers worden in Turkije gemaakt. Het merk krijgt een goede score in de test uitgevoerd door 60 Millions de consommateurs en gepubliceerd in augustus 2018.

4 | Bambo Nature ecologische luiers: de oudste biologische luiers

Latexvrij, chloorvrij, ftalaatvrij, lotion- en parfumvrij. De milieuvriendelijke luiers van Bambo Nature zijn hypoallergeen. Het absorberende middel is gemaakt van zetmeel. De luiers zijn zuurstofgebleekt, net als al hun concurrenten. De verwervingslaag is gemaakt van niet-geweven cellulosevezels, FSC-gecertificeerd om duurzaam bosbeheer te garanderen. Zij zijn voor 80% biologisch afbreekbaar. De verpakking is biologisch afbreekbaar. Bambo Nature luiers waren ook de eerste die het Nordic Swan eco-label kregen, dat de milieu-impact van producten beoordeelt, van de keuze van de grondstoffen tot het fabricageproces.

5 | Ecologische luiers vertbaudet: een ecologische doos gemaakt in Frankrijk

Het merk vertbaudet biedt aan om de benodigde hoeveelheid luiers voor 1 maand bij u thuis te bezorgen. Deze luiers zijn ecologisch en gemaakt in een kort circuit. Ze worden gemaakt in Frankrijk, in Bretagne. Op die manier verkleint het merk zijn koolstof- en milieuvoetafdruk zoveel mogelijk. De doos is geprijsd op 49 €.

6 | Pampers Harmonie ecologische luiers: luiers die de babyhuid respecteren

Pampers heeft een milieuvriendelijke luier ontwikkeld die plantaardige ingrediënten combineert met de Pampers-technologie, die bekend staat om zijn absorptievermogen. Deze luiers, gemaakt van katoen, cellulose en vezels, zijn hypoallergeen en dermatologisch getest. Zij zijn ook Oeko-Tex gecertificeerd, tegen de aanwezigheid van ongewenste stoffen die schadelijk zijn voor baby’s en het milieu, en hebben de DGCCRF-tests doorstaan. De kers op de taart is dat dit gamma wegwerpluiers voor 100% wordt geproduceerd op basis van hernieuwbare energie. Kortom, een eerste stap voorwaarts van een industriële reus die blijk geeft van zijn bereidheid te luisteren naar de legitieme aspiraties van ouders.

7 | Biolane ecologische luiers: voor de bescherming van de babyhuid

Biolane ecologische luiers bevatten geen giftige of irriterende stoffen. De materialen die in contact komen met de huid van de baby zijn van natuurlijke oorsprong voor meer veiligheid. Volgens tests bieden ze 12 uur bescherming. Gecertificeerd Ecolabel, deze luiers zijn milieuvriendelijk en gezond. Ze worden gemaakt in Frankrijk, in de Vendée.

8 | Tidoo ecologische luiers: nummer 1 in biologische winkels

Het Franse merk heeft een reeks ecologische Night&Day-luiers gelanceerd, die tot 12 uur bescherming bieden. De luiers zijn chloorvrij, vrij van geurstoffen, vrij van lotion en vrij van latex en zijn gemaakt van cellulose uit verantwoord beheerde bossen. Het absorberend kompres bevat 60% natuurlijk materiaal. Het gamma wordt ook volledig in Frankrijk vervaardigd. Het is voor 50% biologisch afbreekbaar. Tidoo heeft talrijke certificeringen.

9 | Moltex ecologische luiers: gezonde luiers voor baby

Het Duitse merk werd opgericht in de jaren zestig en lanceerde 30 jaar later de eerste ecologische luier ter wereld. Moltex ecologische luiers bevatten geen chloor, geen latex, geen parfum en geen lotion. Geuren worden geneutraliseerd door extracten van theebladeren die aan het absorberend kompres zijn toegevoegd. Het merk beweert ook 50% hernieuwbare grondstoffen te gebruiken bij de productie van zijn luiers. Het gebruikt 100% hernieuwbare elektriciteit om zijn producten te ontwerpen. Deze milieuvriendelijke luiers worden in Duitsland vervaardigd door Ontex, de maker van het Moltex-merk.

10 | Pingo ecologische luiers: milieuvriendelijke wegwerpluiers

Pingo is niet zo bekend bij Franse ouders als zijn concurrenten, maar zijn aanpak is deugdzaam. Het Zwitserse merk gebruikt meer dan 40% hernieuwbare materialen om zijn luiers te vervaardigen. De gebruikte cellulose is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Het is ongebleekt. Pingo ecologische luiers bevatten geen parfum of lotion. De bekleding is gemaakt van polyethyleen en de toplaag van polypropyleen. De verpakking is biologisch afbreekbaar. Het merk kan ook bogen op een certificering die koolstofneutrale productie garandeert en een andere die het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen bij de productie aantoont.

11 | Lotus Baby ecologische luiers: comfort en bescherming

Het merk Lotus Baby engageert zich om de huid van baby’s te respecteren door verantwoorde en milieuvriendelijke luiers te produceren. Lotus Baby luiers bevatten geen lotion, parfum, latex of kleurstoffen. De gebruikte cellulose is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen en wordt niet gebleekt met chloor. Deze milieuvriendelijke luiers zijn hypoallergeen en dermatologisch getest door het onafhankelijke laboratorium Health Skyn Alliance. Lotus Baby is EU Ecolabel gecertificeerd.

12 | Love & Green ecologische luiers: gezonde luiers voor baby

Love & Green werd in 2011 gelanceerd door ouders en biedt hypoallergene luiers aan zonder chloor, petrolatum, lotion of kleurstoffen. Het luierbroekje is gemaakt van maïs en suikerrietzetmeel. Het bovenblad is gemaakt van polypropyleen. De gebruikte cellulose is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen en wordt niet gebleekt met chloor. Hypoallergeen, ze zijn getest onder dermatologische controle. Love & Green heeft het EU-milieukeurmerk gekregen. Het merk kreeg niettemin een onvoldoende in de test die door 60 miljoen consumenten werd uitgevoerd en in augustus 2018 werd gepubliceerd, tot grote verrassing van de ouders. Het verband wijst op de aanwezigheid van residuen van glyfosaat. In reactie hierop publiceerde het merk de toxiciteitsresultaten van zijn luiers.

13 | Green Tribu ecologische luiers: de nieuwe milieuvriendelijke luiers

De ecologische luiers van Green Tribu bevatten geen chloor, geen parfum en geen pesticiden. Ze zijn ook vrij van lotion. De cellulose in deze luiers is afkomstig uit FSC-gecertificeerde eco-beheerde bossen. Deze ecologische luiers worden in Frankrijk in de Vogezen gemaakt, en de verpakkingszakken zijn van lokale oorsprong. Deze luiers zorgen voor een 12 uur efficiëntie. Ze zijn verkrijgbaar in 4 maten.

14 | Carryboo ecologische luiers: voor de babyhuid

Carryboo is een nieuwkomer op de ecologische luiermarkt en biedt luiers aan zonder parfum, lotion of chloor. Deze in Frankrijk vervaardigde reeks dermo-gevoelige luiers wordt regelmatig gecontroleerd om er zeker van te zijn dat ze geen schadelijke stoffen bevatten. Deze niet-irriterende luiers zijn dermatologisch getest en bevatten geen petrolatum, geen latex en geen GMO’s. De oppervlaktelaag en de natuurlijke cellulose in het absorberende kompres zijn zonder chloor gebleekt. Carryboo garandeert een optimale bescherming gedurende 12 uur, dag en nacht. Carryboo luiers zijn ook onderscheiden met het Nordic Ecolabel/Swan label, dat een beperkte impact op het milieu certificeert.

15 | Babby Biologische Luiers: wegwerp en ecologisch

Zoals de meeste concurrenten staat Bio Babby erop hernieuwbare materialen te gebruiken voor de vervaardiging van zijn luiers, zonder de verhouding te specificeren: cellulose uit duurzaam beheerde bossen of maïszetmeel (luierbroekje). Bio Babby gebruikt geen chloor, latex, parfum of conserveringsmiddelen. De oppervlaktelaag is gemaakt van polypropyleen. De verpakking van deze ecologische luiers is gemaakt van maïszetmeel. Het is biologisch afbreekbaar. De Bio Babby reeks wordt in Frankrijk gemaakt.

16 | Ecologische BB luiers : de eco luier

Het merk BB Ecologic vervaardigt hypoallergene luiers die zijn getest en gecertificeerd door Dermatest. Het garandeert het gebruik van meer dan 50% hernieuwbare en natuurlijke materialen. Het merk gebruikt geen schadelijke, hormoonontregelende of kankerverwekkende producten. Geen chloor, geen petrolatum, geen kleurstoffen, geen allergenen, geen parabenen, geen fenoxyethanol, geen polyethyleenglycol, geen gebutyleerd hydroxytolueen, geen methylothiazolinon, geen polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Deze luiers zijn op een verantwoorde manier vervaardigd en beschermen baby dag en nacht op doeltreffende wijze.

Recent Posts